Waarom plantaardig?
Waarom kiezen voor een plantaardig dieet?
De populariteit van vegetarisme, veganisme en flexitarisme is de laatste jaren sterk toegenomen. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van een plantaardig voedingspatroon voor hun gezondheid, het milieu en dierenwelzijn. De oproep om meer plantaardige voeding te consumeren in plaats van dierlijke producten wordt steeds luider. De voedingsdriehoek, een richtlijn voor gezonde voeding, benadrukt het belang.
Fruit, groenten, peulvruchten, noten en volkorengranen vormen de basis van een evenwichtige en duurzame voeding. Bovendien pleiten steeds meer gezondheidsinstanties voor flexitarisme, waarbij vlees met mate wordt gegeten. Het doel is om tegen 2030 de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitbronnen om te keren, van 60:40 naar 40:60. Deze verschuiving, ook wel bekend als de "eiwitshift", is niet alleen gunstig voor de gezondheid, maar ook voor het milieu en dierenwelzijn.

Essentiële nutriënten bij een plantaardig dieet
Hoewel een plantaardig voedingspatroon vele voordelen biedt, is het belangrijk om bewust te zijn van mogelijke tekorten aan essentiële voedingsstoffen. Vegetariërs, veganisten en flexitariërs moeten extra aandacht besteden aan het binnenkrijgen van voldoende:
- Vitamine B12: vitamine B12 helpt de goede werking van het immuunsysteem te behouden, en draagt zo bij tot een goede weerstand, helpt de goede werking van het zenuwstelsel te behouden en draagt bij tot de normale energieleverende stofwisseling.
- Vitamine D: vitamine D speelt een sleutelrol bij de opname van calcium, het behoud van sterke botten en een goed functionerend immuunsysteem. Hoewel het lichaam vitamine D kan aanmaken onder invloed van zonlicht, kan een supplement met plantaardige vitamine D3 (uit korstmos), zoals in Pure Veggie, een waardevolle aanvulling zijn.
- IJzer: om aan de noodzakelijke ijzerbehoefte te voldoen, is het voor vegetariërs, veganisten en flexitariërs verstandig om een voedingssupplement met ijzer te gebruiken. De aanbreng van ijzer via de voeding kan soms hoger liggen bij mensen die plantaardig eten, maar deze vorm (nonhaemijzer) wordt minder goed opgenomen dan ijzer uit dierlijke bronnen.
- Zink: de biologische beschikbaarheid van zink is hoger uit dierlijke producten door de mogelijke vorming van onoplosbare complexen van zink met fytaten uit plantaardige producten.
- Jodium: bij een (overwegend) plantaardig voedingspatroon is jodium vaak lastig binnen te krijgen, omdat de belangrijkste bronnen (vis en zuivel) ontbreken. De jodiumgehaltes in plantaardige voeding zijn sterk afhankelijk van bodemkwaliteit en klimaat. Daarom is het aanbevolen om als vegetariër, veganist of flexitariër een voedingssupplement te nemen dat jodium bevat.
- Omega-3 vetzuren: EPA en DHA, twee belangrijke omega-3 vetzuren, komen voornamelijk voor in vette vis. Vegetariërs en veganisten kunnen deze vetzuren binnenkrijgen via supplementen op basis van algen.
Naast een gevarieerd en evenwichtig plantaardig dieet kan een zorgvuldig samengesteld supplement, zoals Pure Veggie, helpen om mogelijke voedingstekorten te voorkomen. Door bewust te zijn van de specifieke voedingsbehoeften bij een plantaardig dieet en hier op in te spelen, kun je optimaal genieten van alle voordelen die een vegetarische, veganistische of flexitarische levensstijl te bieden heeft.
